Geometria analityczna
Gtxxxx: Wyznacz równanie ogólne prostej przechodzącej przez punkt P(−1,2) i odległej od początku układu
| | 4√5 | |
współrzędnych o |
| . Proszę o pomoc. Kompletnie nie wiem jak zacząć robić to zadanie. |
| | 5 | |
7 lut 15:01
Gtxxxx: Pomoże ktoś
7 lut 15:30
relaa:
y = a(x + 1) + 2 ⇒ y − ax − a − 2 = 0
5(a + 2)
2 = 16(a
2 + 1)
16a
2 + 16 − 5a
2 − 20a − 20 = 0
11a
2 − 20a − 4 = 0
Δ = 10
2 + 4 • 11
√Δ = 12
| | 10 − 12 | | 2 | | 10 + 12 | |
a1 = |
| = − |
| ∨ a2 = |
| = 2 |
| | 11 | | 11 | | 11 | |
7 lut 15:32
Gtxxxx: Dlaczego delta nie jest równa (−20)2−4x11x(−4)?
7 lut 16:10
7 lut 16:29
Gtxxxx: Co to za wzór? Myślałem że deltę oblicza się ze wzoru b2 − 4ac
7 lut 16:33
relaa:
| −b ± √b2 − 4ac | | | | 1 | | 1 | | − |
| b ± ( |
| b2 − ac)1/2 | | | 2 | | 4 | |
| |
| = |
| = |
| 2a | | a | |
| | 1 | | 1 | | − |
| b ± [( |
| b)2 − ac]1/2 | | | 2 | | 2 | |
| |
| |
| a | |
Korzystam z tego, kiedy mamy dużą liczbę i parzystą przy x.
7 lut 16:38