Pytający: ceil(ceil(3,65) + floor(−9,41) − <0,43>) / floor(floor(π) − ceil(25 − 2,5) + <−5, 24>)=
ceil(4 + (−10) − <0,43>) / floor(3 − 23 + <−5, 24>)=
ceil(−6 − <0,43>) / floor(−20 + <−5, 24>)=
ceil(<−49,−6>) / floor(<−25, 4>)
Do tego momentu wszystko powinno być dobrze, ale reszta to już czysta inwencja twórcza i
kombinowanie "na logikę" (nie znalazłem nigdzie, co oznacza floor/ceil(przedział)):
ceil(<−49,−6>)={x∊ℤ: −49≤x≤−6}
floor(<−25, 4>)={x∊ℤ: −25≤x≤4}
| | p | |
ceil(<−49,−6>) / floor(<−25, 4>) = {x∊ℚ: x= |
| ⋀ p,q∊ℤ ⋀−49≤p≤−6 ∧ −25≤q≤4 ∧ q≠0} |
| | q | |