Całka
kanto: Mam do policzenia taką całkę: ∫x
√e−xdx. Nie wiem jak, nie mogę wpaść na jej rozwiązanie,
będę wdzięczny za pomoc i wytłumaczenie
7 lut 14:33
Adamm: ∫xe−x/2dx=−2xe−x/2+2∫e−x/2dx=−2xe−x/2−4e−x/2+c
7 lut 14:36
7 lut 14:37
kanto: Jak podstawię to mam coś takiego:
x2√e−x2 + ∫−x24ex/2
7 lut 14:57
Jerzy:
Zastosuj sposób Adamma ... jest zdecydowanie prostszy.
7 lut 14:59
kanto: A jakieś wskazówki jak to wyszło?
7 lut 15:02
Jerzy:
v' = e−x/2 v = −2e−x/2
u = x u' = 1
7 lut 15:04
kanto: Dobra, ogarnąłem. Dziękuję Panowie
7 lut 15:11