aa
PrzyszlyMakler:

Z kawałka blachy należy wyciąć prostokąt o największym polu, w taki sposóbm jak zostało to
pokazane na rysunku (wierzchołek P prostokąta ma należeć do krawędzi CD). Znajdź wymiary tego
prostokąta.
Nie potrafię się pozbyć zmiennych. Chciałem to policzyć jak pole trapezu [całej blachy] − dwa
pola mniejszych trapezów, ale ich długości też nie potrafię uzależnić od jednych zmiennych..
7 lut 13:29
g: Dorysuj układ współrzędnych, np. z początkiem w A, a następnie wyznacz równanie
prostej CD y = f(x). Wówczas pole prostokąta będzie S(x) = x*f(x). Teraz można
znaleźć x0 maksymalizujące S(x). Gdyby się okazało że to x0 wychodzi poza zakres CD,
to maksymalnego pola trzeba by szukać w P=D lub P=C.
7 lut 14:31
PrzyszlyMakler: Rozwiązanie totalnie dla mnie abstrakcyjne.
7 lut 14:59
Jerzy:

Pole = x* y = x* f(x) .... i redukujesz jedną zmienna.
7 lut 15:02
Adamm: D=(3, 10), C=(11, 6)
y=ax+b
10=3a+b
6=11a+b
a=−0,5, b=11,5
y=−0,5x+11,5
S(x)=−0,5x2+11,5x
3≤x≤11
teraz zauważ że dla przedziału funkcja jest rosnąca
x=11 jest naszym rozwiązaniem
wymiary ma zatem 11:6
7 lut 15:08
Pytający:

|CF|=11−3=8
|DF|=10−6=4
P=(3+x)(6+y), x∊<0,8>, y∊<0,4>
z podobieństwa Δ
CDF i Δ
PDH masz:
P(y)=(3+8−2y)(6+y)=−2y
2−y+66, ramiona w dół, więc max w wierzchołku
| | −1 | |
P'(y)=−4y−1=0⇔y= |
| ∉<0,4> => max w y=0 |
| | 4 | |
y=0
x=8−2y=8
Wymiary:
3+x=11
6+y=6
7 lut 15:20