Całka z rana jak śmietana
lolek: ∫(2x3 + 3) lnx2 dx =
nie mam pomysłu jak tą calkę rozwiązać ktoś pomoże ?
7 lut 11:45
Jerzy:
= ∫2x3*lnx2dx + 6∫lnxdx
1) x2 = t
2) przez części
7 lut 11:48
Jerzy:
Albo prościej:
v' = 2x
3 + 3 u = lnx
2
7 lut 11:52
lolek: czemu tu nie ma "x2" −> 6∫lnxdx
7 lut 11:54
Jerzy:
lnx2 = 2lnx
7 lut 11:54
lolek: w sumie to prz całkach mogę z tych własności korzystać ?
7 lut 11:56
lolek: to już rozumiem czemu tam ta 4 jest, ok dziękuje
7 lut 11:57
Jerzy:
Możesz , chociaż dla ścisłości: lnx2 = 2ln|x|
Przy tej całce proponuję Ci drugi sposób ( jest prostszy )
7 lut 11:58
lolek: to w sumie zapis
(4x3+6)lnx teraz jest dla mnie lepiej widoczne robienie tego przez części
7 lut 11:59
Jerzy:
Rób , jak napisałem ( unikasz modułu pod logarytmem )
7 lut 12:01
lolek: dobra, wyszło mi , dziękuje
7 lut 12:03
lolek: ale w sumie czemu nie mogę ( pytam z zwykłej ciekawości )
7 lut 12:08