Oblicz objętość graniastosłupa
Benjamin008: Podstawa graniastosłupa prostego jest trapez równoramienny o bokach dł. 12, 5, 6 i 5 cm. Oblicz
V tego graniastosłupa, jeżeli pole powierzchni całkowitej jest równe 280 cm kwadratowych.
17 sty 17:35
tim:

1. Znajdź długość zielonych odcinków (są równe).
2. Znajdź długość wysokości podstawy.
3. Oblicz pole podstawy.
4. Pole całkowite = 2 * Pole podstawy + 5 * H + 6 * H + 5 * H + 12 * H = 280 (wyznacz H)
5. V = Pole podstawy * H
Jeżeli trudność to pisz.
17 sty 17:39
tim: H − wysokość bryły.
Pole całkowite = Pola podstaw + Pola czterech ścian o wysokości H i bokach 5, 6, 5, 12.
17 sty 17:41