równanie stycznej do wykresu
wd: Cześć wam. Potrzebuję pomocy z takim zadaniem: Podaj równanie stycznej do wykresu funkcji
f(x)=(1+x)x.
Wzór na równanie stycznej to y−y0=f'(x0)(x−x0), ale jak wyliczam pochodną, to pojawiają się
komplikacje.
Wolfram mówi, że powinna wynosić (x+1)x−1(x+(x+1)log(x+1)). Raz, że nie wiem jak wyszła ta
pochodna
a dwa, jak to później podstawić pod wzór?
7 lut 10:11
Jerzy:
Po pierwsze, gdzie ma być poprowadzona ta styczna ?
7 lut 10:22
wd: W zadaniu mam tylko to co napisałem, czyli podaj równanie stycznej do wykresu
7 lut 10:31
Jerzy:
OK.
Styczna w punkcie: x = x0
y = (x+1)x(ln(x+1) +1)(x − x0) + (1+x0)x0
7 lut 10:46
wd: No i to wszystko tak?
A skąd wyszła taka pochodna?
7 lut 10:51
Jerzy:
Dokładniej:
y = (x0+1)x0(ln(x0 +1) +1)(x − x0) + (1 + x0)x0
7 lut 10:51
Jerzy:
f(x) = (1 + x)x = exln(x+1)
f'(x) = exln(x+1)*(xln(x+1))' = (1+x)x(ln(x+1) + 1)
7 lut 10:54
wd: O super, dzięki za rozpisanie. Trochę mi to nie pasowało, skąd taka a nie inna pochodna
7 lut 11:04
Jerzy:
Drobna pomyłka:
| | x | |
f'(x) = (1 + x)x*(ln(x+1) + |
| ) |
| | x+1 | |
7 lut 11:10
Jerzy:
I popraw też pochodną w stycznej.
7 lut 11:11
wd: OK, mam to
7 lut 11:12