Pomozcie
Pan X: 1. Pole podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest równe
64 cm2, a wysokość jego ściany bocznej jest równa 5 cm. Oblicz pole powierzchni całkowitej i
objętość tego ostrosłupa.
2. Wysokość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego tworzy z krawędzią boczną tego ostrosłupa kąt
taki że = 0,8. Krawędź podstawy ma długość 3 cm. Oblicz pole powierzchni tego ostrosłupa.
3. Krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość
6 cm i tworzy z podstawą kąt 60°. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
7 lut 06:55
Pan X: cos α =0.8
7 lut 06:56
dero2005:
1.
P
p = 64
h
s = 5
a =
√Pp = 8
P
c = P
p + 2a*h
s = 144
h =
√hs2 − (a2)2 = 3
7 lut 11:56
dero2005: 2
a = 3
h = 0,8l
l
2 = h
s2 + (
a2)
2
| | a2√3 | | 3 | | 9 | | 3 | |
Pc = |
| + |
| a*hs = |
| √3 + |
| √219 |
| | 4 | | 2 | | 4 | | 4 | |
7 lut 12:26
dero2005:
3
l = 6
α = 60
o
d = 6
h = 3
√3
7 lut 12:37