Ktoś pomoże ?
Maciek: |x + 2√3 − |3 − 2√3|| = 1
7 lut 00:06
asurbanipal: x= −2 i −4
7 lut 00:14
Pytający: (3 − 2√3)=(√9−√4*3)<0, zatem zmieniasz znak opuszczając wartość bezwzględną:
|x+2√3−(−3+2√3)|=1
|x+2√3+3−2√3)|=1
|x+3|=1
x+3=−1 ∨ x+3=1
x=−4 ∨ x=−2
7 lut 00:18
asurbanipal: |x + 2√3 − |3 − 2√3|| = 1
rozważamy dwa przypadki:
1) |a|=a dla x≥0
czyli przepisujemy lewą stronę równania bez zmian opuszczając pierwszy moduł:
x + 2√3 − |3 − 2√3|=1
wyrażenie 3 − 2√3 jest mniejsze od zera, czyli opuszczając ten moduł zmieniamy znak
x + 2√3 − (−3 + 2√3)=1
x + 2√3 +3 − 2√3=1
x+3=1
x=2
2) |a|=−a dla x<0
czyli zmieniamy znak w wyrażeniu:
−(x + 2√3 − |3 − 2√3|) = 1
−x − 2√3 + |3 − 2√3| = 1
−x − 2√3 + (−3 + 2√3) = 1
−x − 2√3 −3 + 2√3) = 1
−x−3=1
x=−4
Odp: 1) ∪ 2) = x=−4 lub x=−2
7 lut 00:21
asurbanipal: |a|=a dla a≥0
|a|=−a dla a<0, sorki
7 lut 00:22