planimetria
Soph: Podstawy trapezu prostokątnego mają długości a i b, gdzie a>b, zaś bok prostopadły do podstaw
ma długość c. Oblicz odległość punktu przecięcia się przekątnych tego trapezu od podstawy o
długości a i boku o długości c.
6 lut 23:44
Eta:
![rysunek](rys/129107.png)
u+w=c ⇒ u=c−w
Z podobieństwa trójkątów:
ABF i DCF z cechy (kkk)
| a | | u | | a | | c−w | | a | | c | |
|
| = |
| ⇒ |
| = |
| ⇒ |
| = |
| −1 |
| b | | w | | b | | w | | b | | w | |
| bc | | bc | | ac | |
w= |
| to u=c− |
| = |
| |
| a+b | | a+b | | a+b | |
podobne też są trójkąty AEF i ADC ( kkk)
b | | c | | bu | | bac | | ab | |
| = |
| ⇒ x= |
| = |
| ⇒ x= |
| |
x | | u | | c | | c(a+b) | | a+b | |
7 lut 00:33
Eta:
x −−−−
7 lut 01:27
5-latek: Probuje zrozumiec na jakiej podstawie w trapezie beda podobne trojkaty DFA i CFB
bo cechy podobienstwa ΔABF i ΔDCF o raz ΔAEF i ΔADC rozumiem
7 lut 11:57
5-latek: Kąty DFA i CFB rowne jako wierzcholkowe
Dalej ......
7 lut 12:51
Eta:
DFA i CFB nie są podobne ! maja tylko równe pola
7 lut 17:18
5-latek: Dobry wieczor
Eta ![emotka](emots/1/wesoly.gif)
dziekuje za odpowiedz .
7 lut 23:04