help !
milenkaa: ile boków ma wielokąt foremny o kącie wewnętrznym 135 stopni

?
17 sty 17:31
tim: Istnieje wzór:
| | 180 | |
kąt wewnętrzny w wielokącie foremnym o n boków = (n−2) * |
| |
| | n | |
17 sty 17:34
Luźny: Ośmiokąt foremny ma kąt wewnętrzny równy 135 stopni.
17 sty 17:35
milenkaa: możesz to bardziej sprecyzować?
17 sty 17:43
tim: | | 180 | |
Kąt wewnętrzny wielokąta foremnego o n bokach = (n−2)* |
| |
| | n | |
135n = 180(n−2)
135n = 180n − 360
n = 8
17 sty 17:44
milenkaa: dziękuję
17 sty 17:59
Kamil: o widze,ze robimy te same zadanka. Czyzby kurs do rozsz matmy na pg w Gdansku haha.
5 gru 21:48