matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Funkcja logarytmiczna
Izzy:
1
Punkt A = (
, −3) należy do wykresu funkcji logarutmicznej f. Naszkicuj wykres funkcji
8
1
g(x) = (
)
|
f(x)|
2
to |f(x)| jest w potędze jak coś
1
f (x) = log
x = 3
8
x = 2 Wzór funkcji f(x) = log
2
x
1
Czyli mam g (x) = (
)
|
log
2
x|
2
Tu tak samo w potędze jest ten logarytm (i w module) Dobrze myślę? co dalej?
6 lut 23:09
relaa:
Nic z tego nie da się zrozumieć.
6 lut 23:40
Jerzy:
f(x) = log
x
−3 = log
x
(1/8) ⇒ x = 2 f(x) = log
2
x g(x) = (1/2)
|log
2
x|
= 2
−|log
2
x|
Dla: x ∊ (0;1) g(x) = 2
−(−log
2
x)
= 2
log
2
x
= x
1
Dla: x ∊ [1;+
∞
) g(x) = 2
−log
2
x
= 2
log
2
x
−1
=
x
7 lut 08:09