Prostokąt, 2 parabole, szukanie minimum pola
Gymbus:

Cześć,
Mam polecenie brzmiące:
"W prostokącie ABCD wierzchołki A i B należą do paraboli y = x
2, wierzchołki C i D do paraboli
y = 2 − x
2, a boki AD i BC są równoległe do osi y. Oblicz długości boków takiego prostokąta,
który ma największe pole."
Rozumiem wszystko, ale niech mi ktoś kufa powie, dlaczego nie to pole nie może dążyć do
nieskończoności... Czy ktoś umie objaśnić w jaki magiczny sposób z polecenia wynika, że
odcięte A i B mieszczą się w przedziale (−1;1)? Bo zgaduję, że tak powinno być... Kolejność
liter się zawsze zgadza. //Patrz: rysunek
6 lut 22:56
Gymbus: *podwójne nie, literówka, sorry
6 lut 22:57
Gymbus: A, no i oczywiście na samej górze powinno być maximum XD
6 lut 23:10
asurbanipal: Punkty 1 i −1 to punkty przecięcia tych parabol. Być może w zadaniu chodzi o to, żeby prostokąt
ABCD "nie wychodził" poza wykres żadnej z tych parabol...
6 lut 23:13
asurbanipal: Wytłumaczenie niby żadne, ale zawsze jakieś
6 lut 23:14
Gymbus: No tak... Tylko moje pytanie brzmi:
"Czy ktoś umie objaśnić w jaki magiczny sposób z polecenia wynika, że
odcięte A i B mieszczą się w przedziale (−1;1)? Bo zgaduję, że tak powinno być..."
6 lut 23:16
Gymbus: Polecenie cytowałem.
6 lut 23:16
asurbanipal: Jedyna rzecz, która przychodzi mi na myśl to to, że na rysunku rozpatrujesz prostokąt DCBA,
a masz rozpatrzeć ABCD.
Chodzi tu zapewne o to, czy rozwiązujący umie prawidłowo (wg zasad sztuki

) rysować figury
w układzie współrzędnych.
Ponieważ A i B mają należeć do paraboli y=x
2, to odcięte A i B będą
należały do przedziału (−1; 1).
Z podobnym problemem też się kiedyś spotkałem, z tym, że był do rozważenia trapez...
6 lut 23:31
Gymbus:

Wciąż to nic nie zmienia... Masz swój ABCD, A i B leżą na y=x
2, a C i D na y=2−x
2. Czary
mary, dwa browary. AD i BC są równoległe do OY. Niedopowiedziane.
6 lut 23:38
Gymbus: Polecenie sprawdziłem 10 razy, przepisałem takie samo.
6 lut 23:39
asurbanipal: Teraz rozpatrujesz CDAB
Wierzchołek A musi być lewym dolnym rogiem ⇒ B prawy dolny, C prawy górny i D lewy górny
Odcięte tak narysowanych wierzchołków będą zawierały się w przedziale (−1;1)
6 lut 23:47
Gymbus: To o takiej szkole nigdy nie słyszałem. Fakt faktem, że w lewo a nie w prawo, ale kuźwa, to już
faszyzm XD
6 lut 23:48
Mila:
Z jakiej książki masz to zadanie, wg mnie mało precyzyjnie podana treść.
Napisz to jutro sprawdzę.
7 lut 00:07
Gymbus: Przepisałem słowo w słowo. To pochodzi ze sklejki prastarych zadań maturalnych od mojego psora.
7 lut 00:24
Mila:
Zadanie z 1993 r.
Dany jest prostokąt o bokach równoległych do osi układu wsp. OXY i wierzchołkach należących
do brzegu figury
F={(x,y) : x2≤y≤2−x2}.
Zbadać i wykreślić zależność pola prostokąta od długości boku równoległego do osi OX.
7 lut 16:54
Mila:
Napisałam, bo widzę, że jesteś myślącym młodym człowiekiem, aczkolwiek porywczym,
no i język chwilami nieparlamentarny.
7 lut 16:55