równania trygonometryczne
nik: proszę o pomoc nie ogarniam tego typu zadań w trygonometrii.
rozwiąż równanie
tg4x=√3 xE (3π, 4π)
6 lut 22:55
zef: niech 4x=t
tgt=
√3
Skoro x∊(3π;4π)
| | 40π | | 43π | | 46π | |
To odp to: (k=13) |
| ,(k=14) |
| ,(k=15) |
| ,(k=16) |
| | 12 | | 12 | | 12 | |
6 lut 23:02
nik: jedną rzecz średnio rozumiem jaki związek ma przedział z k w sensie dlaczego dla 3 pi 4 pi k to
13
6 lut 23:08
zef: bo dla k=12 i k=17 x nie mieści się w przedziale (3π;4π)
6 lut 23:09
relaa:
| | 2 | | 2 | |
11 |
| < k < 15 |
| ∧ k ∊ C ⇒ k ∊ {12 ; 13 ; 14 ; 15} |
| | 3 | | 3 | |
6 lut 23:48