matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wykaż, że a+b=-2, jeżeli:
Andrzej :
a = 1/1+
√
2
+ 1/
√
2
+
√
3
+ 1/
√
3
+
√
4
+ 1/
√
4
+
√
5
+ ... + 1/
√
99
+
√
100
b = 1/1−
√
2
− 1/
√
2
−
√
3
+ 1/
√
3
−
√
4
− 1/
√
4
−
√
5
+ ... + 1/
√
99
−
√
100
6 lut 22:40
relaa:
1
=
√
n + 1
−
√
n
√
n
+
√
n + 1
1
9
a = −1 +
= −
10
10
1
= −(
√
n + 1
+
√
n
)
√
n
−
√
n + 1
1
11
b = −1 −
= −
10
10
9
11
a + b = −
−
= −2
10
10
6 lut 23:38