Funkcje trygonometryczne
Radosław: Mam takie zadania...proszę o pomoc (funkcje trygonometryczne):
| | 1 | |
a) Naszkicuj wykres funkcji f(x) = |
| (|sin x| + sin|x|) |
| | 2 | |
b) Rozwiązać równanie 2cos
2 x + sin x = 2
Pomoże ktoś? Dziękuję.
6 lut 22:03
janusz: b)
2cos2 x +sinx = 2
2(1−sin2x) + sinx = 2
2 − sin2x + sinx = 2
−sin2x + sinx = 0
sinx(1−sinx) = 0 ⇒ sinx = 0 v 1−sinx=0
6 lut 22:16
janusz: oczywiście ma być:
−2sin2x + sinx = 0
sinx(1−2sinx) = 0 ⇒ sinx = 0 v 1−2sinx=0
6 lut 22:17
janusz: | | 1 | |
czyli sinx = 0 v sinx = |
| |
| | 2 | |
6 lut 22:19
Radosław: | | π | | 5π | |
Tzn. Odp: x= |
| + 2kπ v x= |
| + 2kπ v x=π + 2kπ |
| | 6 | | 6 | |

A proszę o pomoc z a) jeszcze
6 lut 22:43
Radosław : ?
6 lut 23:01
Radosław : ?
7 lut 00:41
Radosław: Halllllo
7 lut 14:12
Jerzy:
| | 1 | |
Dla: sinx ≥ 0 i x ≥ 0 f(x) = |
| *2sinx = sinx |
| | 2 | |
| | 1 | |
Dla: sinx < 0 i x < 0 f(x) = |
| (−sinx −sinx) = −sinx |
| | 2 | |
7 lut 14:14
Jerzy:
I jeszcze dwa przypadki: sinx ≥ 0 i x < 0 oraz: sinx < 0 i x ≥ 0
7 lut 14:21