wielomiany, wykaż że, podzielność
wersza: Wykaż, że dla każdej liczby n∊N, liczba M=n6+6n5+13n4+12n3+4n2 jest podzielna przez 36.
Bardzo proszę o pomoc, ponieważ nie wiem totalnie od czego zacząć, wyłączenie n coś by dało?
6 lut 22:03
relaa:
n6 + 6n5 + 13n4 + 12n3 + 4n2 =n2(n4 + 6n3 + 13n2 + 12n + 4) =
n2(n4 + 6n3 + 9n2 + 4n2 + 12n + 4) =
n2[(n2 + 3n)2 + 4(n2 + 3n) + 4] = n2(n2 + 3n + 2)2 = n2(n + 1)2(n + 2)2 =
[n(n + 1)(n + 2)]2
Komentarz Twój.
6 lut 22:30
wersza: Rozumiem, ale jak to ma się dalej do tej podzielności przez 36?
6 lut 22:40