Oblicz f.tryg
Michał: Oblicz (f.tryg.)
| | arcsin 12+arctg(−√3) | |
a) |
| |
| | cos(2 arccos π6)+1 | |
| | 1 | |
b) Wyznacz dziedzinę funkcji f(x) = |
| |
| | arccos(|x|−2) | |
Proszę o pomoc
6 lut 21:59
Radosław:
6 lut 22:45
Radosław: Chętnie się dowiem jak to rozwiązać...
6 lut 22:45
Michał: Pomoże ktoś?
6 lut 22:54
Pytający: b)
−1≤|x|−2≤1
1≤|x|≤3
x∊<−3,−1>∪<1,3>
arccos(|x|−2)≠0
|x|−2≠1
|x|≠3
D: x∊(−3,−1>∪<1,3)
6 lut 23:03
Radosław : arccos(|x|−2)≠0
|x|−2≠1
|x|≠3
Czemu np. nie |x|−2≠−1
7 lut 00:41
Pytający: arccos: [−1,1]→[0,π]
arccosx=y ⇔ cosy=x, x∊[−1,1], y∊[0,π]
arccos(|x|−2)≠0 ⇔ cos0≠|x|−2 (i |x|−2∊[−1,1] oczywiście)
7 lut 01:11
Pytający: Gdybyś jeszcze nie zrobił:
a) cos(2α) = cos
2α − sin
2α = 2cos
2α − 1
8 lut 02:55
Michał: To tak mi wyszło, udało mi się to zrobić teraz jestem pewny, że dobrze zrobiłem. Dziękuję
8 lut 12:01