równania trygonometryczne
nik: Rozwiąż równanie
cos 13x = − 12 x należy do przedziału (−2π, 2π)
6 lut 21:49
Mila:
| 1 | | π | | 1 | | π | |
| x= |
| +π+2kπ lub |
| x=− |
| +π+2kπ |
| 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| 1 | | 4π | | 1 | | 2π | |
| x= |
| +2kπ lub |
| x= |
| +2kπ /*3 |
| 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
x=4π+6kπ lub x=2π+6kπ
k=0
1) brak rozwiązań w przedziale otwartym
2) natomiast w przedziale <−2π,2π> są dwa rozwiązania
x=2π lub x=−2π
6 lut 22:12
nik: skąd w 2 linijce te +π bo we wzorach mam x1=x0+2kπ i x2=(−x0)+2kπ i by mi wychodzilo 1/3x = π/3
+2kπ a nie 1/3x=π/3+π+2kπ
6 lut 22:24