Oblicz promień
Ola: Wyznacz promień okręgu opisanego na trójkącie.
Równoległobok A1B1C1D1 jest obrazem równoległoboku ABCD w podobieństwie o skali k=3. Kąt
ostry równoległoboku A1B1C1D1 ma miarę 30 stopni, a w równoległoboku ABCD krótsza przekątna o
długości d=8 jest prostopadła do krótszego boku. Wyznacz promień okręgu opisanego na trójkącie
A1B1C1.
6 lut 21:30
6 lut 21:50
Ola: Czy możesz wytłumaczyć skąd Ci się to wzięło?
6 lut 22:02
Mila:

Równoległobok A
1B
1C
1D
1 jest 3 razy większy od równoległoboku ABCD⇒
d
1=3*d=3*8=24
ΔA
1D
1B
1−Δprostokątny
Liczysz z tw. sinusów albo
6 lut 22:45
6 lut 22:51
5-latek: Dobry wieczor
Milu 
JUtro juz do praci ide
Ono chca na trojkacie A
1 B
1 C
1
6 lut 22:51
Ola: W trójkącie A1B1C1
P = 48 * 48√3 * sin (150)
P=3456
P= abc/4R
R= abc/P4
ABC= 24√13x48x48√3
R = 4√39
Czy to jest dobrze?
6 lut 23:33
Mila:
A , zaraz Olu sprawdzę. Widzisz nie doczytałam dokładnie.
6 lut 23:35
Mila:
Wg mnie źle.
a=48
b=24√3
Jak, Ty liczyłaś to pole trójkąta?
1) Oblicz A1C1 z tw. cosinusów
2) z tw. sinusów oblicz R
6 lut 23:58
Ola: O matko rzeczywiście, pole powinno byc 24√3x48xsin(150)
7 lut 00:01
Mila:
a=48
b=24
√3
W ΔA
1B
1C
1 z tw. cosinusów:
A
1C
1=p
p
2=a
2+b
2−2*a*b*cos (180−30)
| | √3 | |
p2=482+(24√3)2−2*48*24√3*(− |
| ) |
| | 2 | |
p
2=7488
p=24
√13
R=24
√13
Krzysiu sprawdź moje rachunki.
Dobranoc
7 lut 00:05