Obliczanie pochodnych
Ania: Proszę o pomoc. Nie wiem jak obliczyć pochodne z tych dwóch funkcji. Przy okazji wytłumaczy mi
ktoś jakie wzory i dlaczego użyć?
a) 3x5+4x−1/x+2(pierwiastek drugiego stopnia z x3)
b) (x2+4x)*lnx
Z góry dziękuję za okazaną pomoc
6 lut 21:01
Pytający:
wzory:
http://matematykadlastudenta.pl/strona/22.html
(f+g)'=f'+g'
| | 1 | | 1 | |
(3x5+4x− |
| +2√x3)'=(3x5)'+(4x)'−( |
| )'+(2√x3)' |
| | x | | x | |
(x
n)'=nx
n−1
(3x
5)'=3*5x
4
(4x)'=4
| | 1 | | −1 | |
( |
| )'=(x−1)'=−1x−2= |
| |
| | x | | x2 | |
| | 3 | |
(2√x3)'=((2x3)1/2)'=(2x3/2)'=2* |
| x1/2=3√x |
| | 2 | |
6 lut 22:13
Pytający: do b wzór:
(f*g)'=f'*g+f*g'
6 lut 22:13
Jerzy:
b)
f'(x) = (2x + 4)*lnx + x + 4
6 lut 22:21