oblicz granicę funkcji, proszę o pomoc!
pomoocy!: lim(n−>oo)(1+2+22+. . .+22n)/4n−1
proszę o pomoc w obliczeniu granicy, z góry dziękuję!
6 lut 20:44
pomoocy!: up
6 lut 20:50
Adamm: wzór na sumę wyrazów ciągu geometrycznego
6 lut 20:52
pawjan: zamieniamy nawias na sumę skonczonego ciągu geometrycznego o ilorazie 2
i pierwszym wyrazie 1
6 lut 20:53
pawjan: tylko uważaj na ilosć wyrazów bo z tego co widze tu liczba wyrazów to 2n+1
6 lut 20:57
pomoocy!: wychodzi mi z tego: lim(n−>oo)(2n−1)/(4n−1) teraz wyłączyć 2n przed nawias?
6 lut 21:07
Adamm: na pewno nie, licz jeszcze raz
6 lut 21:07
pomoocy!: wychodzi mi tak samo, muszę gdzieś robić błąd. Mógłby ktoś obliczyć sumę ciągu? będę wdzięczny
6 lut 21:15
xXxAnaLmasakrator69: ojjj będziesz wdzięczny
6 lut 21:16
Adamm: | | 1−22n+1 | |
1+2+22+...+22n= |
| =22n+1−1 |
| | 1−2 | |
6 lut 21:17
pomoocy!: co?
6 lut 21:17
pomoocy!: dziękuję
6 lut 21:17
pomoocy!: Skąd wzięła się liczba wyrazów n=2n+1?
6 lut 21:21
Adamm: an=2n−1 tak?
a1=1 etc.
zatem 22n=2(2n+1)−1=a2n+1 <− największy wyraz
6 lut 21:24
pomoocy!: dobra mam lim(n−>oo)(22n+1−1)/4n−1 co dalej?
6 lut 21:33
pomoocy!: up
6 lut 23:06
pomoocy!: up
7 lut 09:59
Jerzy:
Teraz podziel licznik i mianownik przez: 4n
7 lut 10:07
pomoocy!: w jaki sposob podzielić licznik
7 lut 17:31