Punkt przecięcia przekątnych w kwadracie.
oli: Punkty A=(2,1) i B=(4,−3) są kolejnym wierzchołkami kwadratu. Jaki może być punkt przecięcia
przekątnych tego kwadratu?
6 lut 20:29
Adamm:

mamy tylko dwie opcje
albo y=
6 lut 20:33
Adamm: "albo y=" zignoruj to
6 lut 20:33
oli: To już wiem, ale potrzebuję konkretnej odpowiedzi bo to jest zadanie abc
6 lut 20:33
Adamm: przecież widzisz z rysunku
albo (1, −2) albo (5, 0)
6 lut 20:35
oli: Nookej ale jak to wyliczyć? Bo ciężko odręcznie narysować dokładny rysunek.
6 lut 20:38
Adamm: nie liczyłem tego, wystarczy narysować
6 lut 20:38
oli: A skąd mam wziąć współrzędne innych punktów?
6 lut 20:40
pawjan: ja wyznaczyłem prostą zawierającą odcinek AB
nastepnie współrzędne punktu C − środka odcinka AB
− współczynnik kierukowy prostej prostopadłej do prostej AB (zawiera punkt przeciecia
przekątnych)
pozniej z punktu C wyznaczam wzór tej prostej i uzalezniam współrzedne szukanego punktu od
jednej zmiennej (x)
i liczę x z odległosci punktu od prostej AB która wynosi pierwiastek z 5 poniewaz jest to
połowa boku AB który ma długosc 2 pierwiastki z 5
6 lut 20:42
pawjan: wyszło tak jak na rysunku
6 lut 20:43
Mila:
Jeżeli to jest test wyboru, to podaj jakie są możliwe odpowiedzi.
Test wyboru inaczej się rozwiązuje niż zadanie otwarte.
6 lut 20:45
oli: Dzięki pawjan
6 lut 20:47
pawjan: spoczko
6 lut 20:47