Izomorfizm
Omlet: Uzasadnić,że pierścień (ℤ,*,#) jest izomorficzny z pierścieniem (ℤ,+,
.) gdzie a*b=a+b+1
a#b=ab+a+b
Mam uzasadnione już że oba są pierścieniami całkowitymi oraz że posiadają to samo zero
pierścienia i jedynkę pierścienia lecz nie wiem czy to jest w ogóle potrzebne do uzasadnienia
że są one izomorficzne? Proszę o wytłumaczenie co robić po kolei żeby uzasadnić izomorfizm
6 lut 19:46
cosinusx: Aby te pierścienie były izomorficzne musi istnieć przekształcenie f takie, że:
1) f(a+b)=f(a)*f(b)
2) f(ab)=f(a)#f(b)
3) f jest bijekcją
f(a+b)=f(a)*f(b)=f(a)+f(b)+1
Weźmy f(x)=x−1 (które oczywiście jest bijekcją)
Wtedy:
L=f(a+b)=a+b−1
P=f(a)+f(b)+1=a−1+b−1+1=a+b−1
czyli L=P
Teraz trzeba sprawdzić, czy zaproponowane f(x) zachowuje mnożenie
6 lut 21:03
cosinusx: Sprawdzamy czy:
f(ab)=f(a)#f(b)=f(a)f(b)+f(a)+f(b)
L=f(ab)=ab−1
P=f(a)f(b)+f(a)+f(b)= (a−1)(b−1)+a−1+b−1= ab−a−b+1+a−1+b−1= ab−1
czyli L=P
Zatem istnieje izomorfizm z jednego pierścienia do drugiego, więc sa izomorficzne
6 lut 21:05
Omlet: Dziękuję bardzo!
6 lut 21:44