zadanie
mateusz: Przekątna prostopadłościanu ma długość 60 i tworzy z podstawą kąt α, a sinα=34, oblicz
objętość, prosze o pomoc
6 lut 19:36
cosinusx:

Powiedzmy, że to prostopadłościan

V− objętość
V=Pp*H
Odcinek czerwony− przekątna prostopadłościanu =60, oznaczmy jako D
Odcinek niebieski− przekątna podstawy− oznaczmy jako d
Odcinek zielony− wysokość prostopadłościanu− oznaczmy jako H
Na pomarańczowo zaznaczony został kąt wspomniany w zadaniu, czyli α.
| | H | | H | | 3 | |
sinα= |
| = |
| =(z treści zadania)= |
| |
| | D | | 60 | | 4 | |
mnożymy na krzyż:
4H=60*3
4H=180
H=45
Potrzebujemy jeszcze Pp, czyli podstawy.
Czy w treści zadania było podane, że jest to prostopadłościan prawidłowy (czyli, że w podstawie
ma kwadrat)?
6 lut 21:44
Mateusz : Nie było właśnie. Do tej pory z robiłem tylko tyle co ty
7 lut 07:56