Dowód.
zagubiony: Udowodnić, że dla dla n naturalnego liczba 24n + 5 jest podzielna przez 21.
(n jest w wykładniku nad czwórką, nie wiedziałem jak to zapisać!)
6 lut 18:58
Adamm: 1. dla n=1
24+5=21
2. zakładamy że zachodzi
24n+5=21kn
3. mamy
24n+1+5=(24n)4+5=(21kn−5)4+5=214kn4−4*213*5kn3+6*212*52kn2−
−4*21*53kn+630=21(213kn4−4*212*5kn3+6*21*52kn2−4*53kn+30)
udowodnione zostało na mocy indukcji że 24n+5 jest podzielne przez 21 dla n≥1
6 lut 19:06
zagubiony: Mistrzostwo. Dziękuję bardzo.
6 lut 19:11