funkcja
Mateusz: jak rozpoznać o jaki wektor przesunąć wykres?
dla przykładu
y=−|f(x)−1|
i nigdy nie mam pewności czy powinno to być [1,0] czy [0,−1]
Jest na to jakiś sposób jak odróżnić względem której osi naley przesunąć?
6 lut 18:57
6 lut 18:58
Mateusz: w takich przykładach potrafię bez problemu
chodzi o to że jeśli jakaś liczba jest "przy" x (w nawiasie) to wtedy przesuwany wzg osi x,
tak?
6 lut 19:04
maly: rysujesz wykres f(x) pózniej o 1 jednostke w doł
następnie odbijasz względem osi ox i pozniej jeszcze raz względem osi ox
6 lut 19:10
6 lut 19:14
Mateusz: a np. w y=−|f(x)|+3 dlaczego nie mogę na początku zastosować symetri względem osi x?
6 lut 19:30
Mateusz:
6 lut 19:53
Mateusz: jaki wzór będzie miała funkcja y=f(|x−3|)+2 po symetrii względem OX?
y= −y=f(|x−3|)−2 czy y= −y=f(|x−3|)+2 ?
6 lut 20:20
Mateusz: pomoże ktoś?
6 lut 20:32