Rafal: | | 3 | | 4 | |
Zauważmy najpierw, że 3x+4x=5x ⇔ ( |
| )x+( |
| )x=1. Załóżmy, że liczba t jest |
| | 5 | | 5 | |
| | 3 | |
rozwiązaniem powyższego równania, a następnie rozpatrzmy funkcje f(x)=( |
| )x i |
| | 5 | |
| | 4 | | 3 | |
g(x)=( |
| )x. Funkcje te są malejące w zbiorze liczb rzeczywistych, ponieważ |
| <1 i |
| | 5 | | 5 | |
1) jeśli x>t, to f(x)<f(t) i g(x)<g(t), a co za tym idzie f(x)+g(x)<f(t)+g(t)=1;
2) jeśli x<t, to f(x)>f(t) i g(x)>g(t), a co za tym idzie f(x)+g(x)>f(t)+g(t)=1.
Wykazaliśmy zatem, że jeśli wyjściowe równanie ma rozwiązanie, to jest ono tylko jedno. To
jedyne rozwiązane oczywiście istnieje − jest nim x=2. Gdyby rozwiązanie nie było tak
oczywiste, to jego istnienie można spróbować uzasadnić, korzystając z ciągłości funkcji
wykładniczej i własności Darboux.