kule
Joanna: Dwie kule o srodkach A i B oraz promieniach równych odpowiednio 1 i 3
zawarte sa w trzeciej, wiekszej od nich kuli. Wyka, e jesli |AB| = 5, to
promien tej najwiekszej kuli jest wiekszy lub równy 4,5.
Bardzo proszę o pomoc.
6 lut 17:58
3Silnia&6:

|AB| = 5
Średnica największej kuli jest nie mniejsza niż długość różowego paska, która jest
równa 1 + 5 + 3 = 9 ( r1 + |AB| + r2 ), więc promień największej kuli jest
nie mniejszy niż 9/2 = 4.5
6 lut 18:21
Joanna: dziękuję!
7 lut 09:08
Joanna: zrobiłam tak samo, ale myślałam, że to za banalne uzasadnienie.
7 lut 09:08
3Silnia&6: xd
8 lut 03:19