Logarytmy
Izzy: Logarytm do najprostszej postaci
| log3 4 + log3 25 | |
| |
| 4(log2 2 − log2 * log5 + log2 5 | |
6 lut 17:39
Izzy: | | log 4 + log 25)(log2 4 − log 4 * log 25 + log2 25) | |
= |
| |
| | 4(log2 2 − log 2 * log 5 + log2 5) | |
Jak to szarpnąc dalej?
ma wyjść 2
6 lut 17:41
'Leszek: W mianowniku nalezy zamknac nawias
Rozloz wyrazenie w liczniku wedlug wzoru skroconego mnozenia,
a3 + b3 = ( a + b)(a2 − ab + b2)
wowczas uprosci sie caly nawias z mianownika i otrzymasz
( log 4 + log 25 )/4 = 1/2
6 lut 17:46
Izzy: Dobrze rozłożyłem licznik?
6 lut 17:50
'Leszek: W mianowniku sa jakies bledy , sprawdz tresc zadania , bo to powinno
sie upraszczac ?
6 lut 17:55
Izzy: Tak wygląda mianownik
4 (log2 2 − log 2 * log 5 + log2 5)
6 lut 18:01
relaa:
| log34 + log325 | |
| = |
| 4(log22 − log 2 • log 5 + log25) | |
| log322 + log352 | |
| = |
| 4 • log 10 • (log22 − log 2 • log 5 + log25) | |
| 8log32 + 8log35 | |
| = |
| 4(log 2 + log 5)(log22 − log 2 • log 5 + log25) | |
| | log32 + log35 | |
2 • |
| = 2 |
| | 2(log32 + log35) | |
6 lut 18:14
relaa:
W mianowniku na samym końcu jest chochlik nie powinno być tej 2.
6 lut 18:15
Izzy: Dzieki
6 lut 18:53