W urnie pierwszej znajdują się 4 kule ponumerowane cyframi: 1,2,3,4. W urnie dru
Michałłł: W urnie pierwszej znajdują się 4 kule ponumerowane cyframi: 1,2,3,4. W urnie drugiej znajduje
się osiem kul ponumerowanych cyframi: 1,2,3,5,6,7,8,9. Losujemy najpierw jedną kulę z
pierwszej urny, a następnie jedną kulę z drugiej urny i zapisujemy liczbę dwucyfrową, której
cyfrą dziesiątek jest pierwsza z wylosowanych cyfr, a cyfrą jedności druga z wylosowanych
cyfr. Oblicz prawdopodobienstwo zdarzeń: A−otrzymana liczba dwucyfrowa będzie liczbą
nieparzystą; B−otrzymana liczba dwucyfrowa będzie liczbą pierwszą.
6 lut 17:26
Mila:
|Ω|=4*8=32
A− otrzymana liczba dwucyfrowa jest liczbą nieparzystą
{1,3,5,7,9} cyfry nieparzyste na kulach w drugiej urnie
|A|=4*5=20
B− otrzymana liczba dwucyfrowa jest liczbą pierwszą.
B={11,13,17,19, 23,29, 31,37,41,43,47}
|B|=11
6 lut 18:28
Michałłł: DZIĘKUJĘ
6 lut 18:46