buniu: Wiadomo, że dwa spśród podanych zdań o liczbie naturalnej m sa prawdziwe, a jedn
fałszywe:
a) m jest czwartą potęgą liczby naturalnej
b) m+1 jest podzielne przez 3
c) m+4 jest liczbą pierwszą.
Znajdź liczbę m.
7 lis 22:16
norka:
12 lip 15:40
5-latek: Ja wiem co to za archeolog
12 lip 15:51
Godzio:
(a) wyklucza (c)
(c) wyklucza (a)
Żeby (b) nie wykluczało (c), m + 1 musi być równe 3 czyli m = 2 i wtedy (b) wyklucza (a)
Wniosek: (a) − fałszywe, (b), (c) − prawdziwe
Żeby (b) nie wykluczało (a), m + 1 = 3p i m = k4 więc:
k4 + 1 = 3p
Rozważmy liczbę k. Dla k podzielnego przez 3 mamy sprzeczność, dla k = 3l + 1 również, bo
k4 + 1 da resztę 2 przy dzieleniu przez 3. Ostatni przypadek: k = 3l + 2 reszta przy dzieleniu
przez 3 jest również 2.
Stąd pozostaje stwierdzenie, że (a) − fałszywe, (b), (c) − prawdziwe
12 lip 16:17
Godzio:
No i ostatecznie m = 2
12 lip 16:17
Mila:
Dla m=2 liczba m+4 nie jest liczbą pierwszą.
12 lip 20:13
Mila:
Jeśli m+1 podzielne przez 3, to m+4 też dzieli się przez 3.
12 lip 20:22
Mila:
a) m=1=14
c) 1+4=5 jest liczbą pierwszą.
12 lip 20:45
unknown: i o to biega !
12 lip 21:11