Doprowadzić wyrażenie do najprostszej postaci
Natalia: Mam to doprowadzić do najprostszej postaci (chyba 2x+5) :
| lx+3l | |
| + √x2−3l2+xl dla x<−4.
|
| x+3 | |
Proszę o rozwiązanie i WYTŁUMACZENIE! Jestem cienka w te klocki, że to poezja.
17 sty 16:43
tim:
x+3≠0
x<−4
Dla
x < −4
|x+3| = −x−3
|x| = −x
|2+x| = −x−2
| −(x+3) | |
| −x −3(−x−2) = −1−x+3x+6=2x+5 |
| x+3 | |
17 sty 17:01
Bogdan:
Witaj tim, dawno tu nie zaglądałeś. Jak twoja olimpiada?
17 sty 17:13
Ada: doprowadz wyrazenie do najprostszej postaci :
a). (4x3 + 7x − 3) + ( x3 + 3 − x)
6 lis 19:28