wyznacz argumenty funkji f
Olka: Funkcja f, której dziedziną jest zbiór (1,+
∞), jest określona wzorem
| | x+1 | | x+1 | | x+1 | |
f(x)=x+1+ |
| + |
| + |
| +... |
| | x | | x2 | | x3 | |
Wyznacz wszystkie argumenty, dla których funkcja f przyjmuje wartość 6.
6 lut 15:08
frych95: | | x+1 | |
ok... więc część od |
| to szereg geometryczny geometryczny, w którym pierwszy wyraz to |
| | x | |
| | 1 | |
Wzór na sumę szeregu geometrycznego to: a1* |
| |
| | 1−q | |
z tego mamy, że szereg ten przyjmuje wartości:
po za szeregiem mieliśmy jeszcze x+1 więc obecna sytuacja wygląda tak:
przyrównujemy licznik do 0 i powinien wyjść wynik, o ile nic nie namieszałem

(oczywiście x!=0 zgodnie z dziedziną)
6 lut 15:20
frych95: Aj... zgubiłem x w mianowniku... za fragmentem: "z tego mamy, że szereg ten przyjmuje
wartości:". Musisz to uwzględnić
6 lut 15:21
Pytający: @frych95, namieszałeś nieco:
| | 1 | |
niepotrzebnie chciałeś pominąć pierwsze (x+1), wtedy a1=x+1, q = |
| |
| | x | |
| | 1 | | a1 | |
x>1, więc q= |
| <1 ⇒∑n=1∞a1qn−1= |
| |
| | x | | 1−q | |
Zatem trzeba rozwiązać:
Co ciekawe, źle podstawiłeś swoje a
1 do wzoru na sumę szeregu, więc wynik wyjdzie zły.
6 lut 15:33