Geometria analityczna
Kuba: Znajdź równanie prostej przechodzącej przez punkt A=(2,−5,3) i prostopadłej do prostej l:
6 lut 14:59
Jerzy:
Wyznacz dowolny wektor prostopadły do wektora [3,−2.1],
to będzie wektor kierunkowy szukanej prostej.
6 lut 15:08
Kuba: Ja zrobiłem to tak :
AB=[3t−7,−2t−5,t−2]
AB *[3,−2,1]=0
6 lut 16:29
Kuba:
6 lut 17:49
Kuba: Pomoże ktoś ?
7 lut 14:47
Jerzy:
Np: v→ = [1,1,a]
[1,1,a] o [3,−2,1] = 3 − 2 + a = 0 ⇔ a = −1
v→ = [1,1,−1]
7 lut 14:51
Jerzy:
Nie ... rób tak, jak zacząłeś ( w moim przypdku mogą wyjść proste skośne

)
7 lut 14:57
Kuba: Wynik ma wyjść :
a mi za żadne skarby nie chce tak wyjść
7 lut 14:58
Kuba: Jak oblicze t to wychodzi ułamek
7 lut 14:58
Jerzy:
Ile Ci wyszło t ?
7 lut 15:05
7 lut 15:07
7 lut 15:13
Kuba: 9t−21+4t+10+t−2=0
7 lut 15:23
7 lut 15:24
Kuba: Więc nie ma szans żeby wyszło tak jak w odpowiedzi.
7 lut 15:24
Mila:
AB
→=[3t−7,−2t+5,t−2]
[3t−7,−2t+5,t−2] o [3,−2,1]=0
3*(3t−7)−2*(−2t+5)+t−2=0
7 lut 17:30