wielomiany
maturzystkam: √x4−x2 =4−x2
6 lut 14:55
maturzystkam: coś z tym pierwiastkiem myślałam aby na wartość bezwzględną zamienić ale brak mi pomysłu
6 lut 14:56
Jerzy:
1) założenie: x4 − x2 ≥ 0 i 4 − x2 ≥ 0
i teraz obustronnie do kwadratu.
6 lut 14:58
maturzystkam: moge tak ?
(x2)2−x2=(x2−x)2
6 lut 15:00
Jerzy:
Nie. x2(x2 −1) ≥ 0
6 lut 15:04
maturzystkam: a czemu takie założenie ?
6 lut 15:11
maturzystkam: to pod pierwiastkiem rozumiem
6 lut 15:15
Jerzy:
Liczba pod pierwiastkiem musi byc nieujemna.
6 lut 15:15
maturzystkam: x4−x2≥0 /2 4−x2≥0 /2 czy tak √x4−x2 =4−x2 /2 ?
6 lut 15:18
maturzystkam: ≤* a nie =
6 lut 15:19
Jerzy:
Po zrobieniu założeń: x4 − x2 = (4 − x2)2
6 lut 15:19
maturzystkam: | | 4√7 | | 4√7 | |
wyszło że x≤ |
| i x≥− |
| |
| | 7 | | 7 | |
6 lut 15:23
relaa:
Dziedziną jest x4 − x2 ≥ 0, a założeniem 4 − x2 ≥ 0.
6 lut 15:24
maturzystkam: czyli biorąc pod uwage jeszcze dziedzine wychodzi że x≥1 i x≤−1
| | 4√7 | | 4√7 | |
co w sumie daje x∊<− |
| ;1>U<1; |
| > |
| | 7 | | 7 | |
6 lut 15:27
relaa:
Napisz jak wygląda zadanie.
6 lut 15:34
maturzystkam: | | 4√7 | | 4√7 | |
w odpowiedzi jest tak x∊<− |
| ;−1>u{0}u<1; |
| > |
| | 7 | | 7 | |
6 lut 15:35
maturzystkam: o jejku to nie napisałam
pisze po prostu rozwiąż nierówność
6 lut 15:36
Jerzy:
Raczej...równanie.
6 lut 15:37
maturzystkam: jejku pomyliłam się
Rozwiąż nierówność: √x4−x2≤4−x2
6 lut 15:39
maturzystkam: zrobione

dziękuje !
6 lut 15:48