równanie z parametrem
Olka: | | 2x2−(m−4)x+m+2 | |
dla jakich wartości parametru m , równanie |
| =0 ma dwa różne rozwiązania |
| | x+2 | |
ujemne... mój wynik to (−2,0), proszę o sprawdzenie
6 lut 14:44
cosinusx: jest dobrze
6 lut 14:53
Olka: dziękuję , wreszcie się udało
6 lut 14:55
relaa:
Według mnie źle.
6 lut 15:16
Alky: Na moje (0,4)
6 lut 15:25
Alky: Δ>0 m∊(0,16)
x1*x2>0 m>−2
x1+x2+<0 m<4
6 lut 15:29
Jerzy:
Musimy jeszcze wykluczyć: x = −2
6 lut 15:29
Alky: Jasne, przeoczenie
6 lut 15:30
relaa:
Właśnie o to mi chodzi co napisał Jerzy.
6 lut 15:33
Olka: hmm a z Δ>0 nie wychodzi przypadkiem (−
∞,0)∪(16,+
∞)

?
a z tą −2 to chodzi o to że f(−2)≠0 gdy f(x) =2x2−(m−4)x+m+2 ?... wtedy 4+2m−8+m+2≠0 czyli
m≠2/3 ..... proszę jeszcze raz o sprawdzenie bo nie wiem co robię źle
6 lut 15:55
Alky: Ojej przepraszam bardzo za wprowadzenie w błąd :X
6 lut 16:05
Alky: | | 2 | | 2 | |
A tak wracając bo widzę, że nikt Ci nie odpowiedział to m≠− |
| a nie |
| |
| | 3 | | 3 | |
| | 2 | | 2 | |
Czyli ostatecznie (−2,− |
| )u(− |
| ,0) |
| | 3 | | 3 | |
6 lut 16:22
Olka: Alky ,a mogłabym prosić o rozpisanie dlaczego m≠−2/3 .... bo mi ciągle wychodzi 2/3 ( ehhh może
to zmęczenie )
6 lut 16:40
relaa:
2 • (−2)
2 − (m − 4) • (−2) + m + 2 ≠ 0
8 + 2m − 8 + m + 2 ≠ 0
3m ≠ −2
6 lut 16:44
Olka: no tak 2*4=8 a nie 4 ... wielkie dzięki <3
6 lut 16:45
Alky: g(x)=2x2−(m−4)x+m+2
g(−2)≠0
2(−2)2+2(m−4)+m+2≠0
8+2m−8+m+2≠0
3m+2≠0
3m≠−2
m≠−{2}{3}
6 lut 16:47
Alky: O no własnie
6 lut 16:47