Oblicz pole powierzchni
Benjamin008: Przekątna sześcianu jest o 2 dłuższa od przekątnej jego ściany bocznej. Oblicz pole powierzchni
całkowitej sześcianu. ?
17 sty 16:40
Godzio:

d=a
√3
e=a
√2
d=2+e
a
√3 −a
√2 = 2
a(
√3 −
√2) =2
| | 2(√3+√2) | |
a= |
| = 2(√3 + √2)
|
| | 3−2 | |
Pc=6*a = 12(
√3+
√2)
17 sty 17:04
tom:

pole pow. całk. sześcianu S=6a
2
przekątna ściany wynosi a
√2 (czerwona)
przekątna sześcianu a
√3 (zielona) − też z tw. Pitagorasa
| | 2 | |
z warunków zadania a√2+2=a√3 stąd a= |
| więc a=2(√3+√2) |
| | √3−√2 | |
zatem S=6*2
2(
√3+
√2)
2=24(3+2
√6+2)=48(3+
√6)
17 sty 17:17
tom: Godzio zapomniał o kwadracie
17 sty 17:19
Bogdan:
To ja podam trzeci wynik.
a = 2(√3 + √2)
P = 6a2 = 6 * 4(3 + 2 + 2√6) = 24(5 + 2√6)
17 sty 17:22
tom: arytmetyka jest trudna

jednak 3+2=5 , nie 6 jak policzyłem.Bogdan ma ok
17 sty 17:28
Benjamin008: dobra robota, dzięki
17 sty 18:11