matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciąg
Qwertyu:
Podaj wzór ogólny i zbadaj monotonicznosc ciągu an an=4+8+12+...+4n/n+2
6 lut 14:37
Pytający:
Jak rozumiem:
4+8+12+...+4n
a
n
=
n+2
wtedy
4+4n
*n
2
n(2n+2)
a
n
=
=
n+2
n+2
monotoniczność:
(n+1)(2(n+1)+2)
n(2n+2)
a
n+1
−a
n
=
−
=
n+1+2
n+2
(n+1)(2n+4)(n+2)−n(2n+2)(n+3)
2(n+1)(n+4)
=
> 0 (bo n>0), więc
(n+2)(n+3)
(n+2)(n+3)
a
n
rosnący
6 lut 15:16