statystyka
anik: Pewien student dojeżdża do pracy pociągiem, który kursuje co
4 minuty, a następnie tramwajem, który kursuje co jedną minutę. Czas podróży pociągiem wynosi
12 minut, a
tramwajem 8 minut. Pociąg i tramwaj kursują od siebie niezależnie. Student przychodzi na
stację w losowej
chwili czasu. Ile wynosi oczekiwany czas dojazdu do pracy? Ile wynosi wariancja tego czasu?
6 lut 14:12
g:
E(t) = 2 + 12 + 0.5 + 8 = 22.5
wariancja zmiennej X o rozkładzie jednostajnym w zakresie o szerokości A to
| | x2 | | A2 | |
∫−A/2+A/2 |
| dx = 2 * (A/2)3 / 3A = |
| |
| | A | | 12 | |
V(t) = 4
2/12 + 1
2/12 = 17/12
6 lut 17:13