pochodne
krotki szpic: jak to obliczyć?
z jakiego wzoru ?
oblicz pochodną
f(x)=(sinx)tgx
f(x)=x2y+xyz+sin(x2+y2)
6 lut 13:53
Jerzy:
1) f(x) = etgx*ln(sinx)
2) po jakiej zmiennej ?
6 lut 13:54
Adamm: Jerzy, skoro funkcja od x to po x
6 lut 13:55
Jerzy:
Nie zauważyłem
6 lut 13:58
krotki szpic: 1) f(x)'=etgx*lnsinx *(tgxlnsinx)'=etgx*lnsinx (1cos2x*lnsinx+tgx*1cosx*cosx)
dobrze?
6 lut 14:17
Jerzy:
| | 1 | |
w nawiasie po tgx ma być: |
| *cosx |
| | sinx | |
6 lut 14:22
Alky: A argumentami nie powinny być funkcje bardziej złożone ?
Np tam gdzie na początku jest 1/cos2x −−−> 1/cos2(xlnsinx)
6 lut 14:26
Jerzy:
Wszystko jest dobrze, poza tą małą pomyłką.
6 lut 14:28
Jerzy:
| | cosx | |
Pomijam uproszczenia: tgx* |
| = tgx*ctgx = 1 |
| | sinx | |
6 lut 14:31
Alky: Dobra widzę co głupiego chicałem zrobić. Jest jeszcze za wcześnie dla mnie. W końcu zaraz
będzie dochodziła 15 ...
6 lut 14:33
krotki szpic: dzięki ,a ten przykład ?
2) f(x)'=2xy+x2+cos(x2+y2)*(2x+2y)
6 lut 14:41
Jerzy:
f'(x) = 2y + 2x + (− 2xsin(x2 +y2)(2x + 2y) + 2xcos(x2 + y2)
6 lut 14:44
krotki szpic: to coś pomieszałem
6 lut 14:48
Jerzy:
Sprawdzę, bo ja policzyłem pochodną z Twojej pochodnej.
6 lut 14:49
krotki szpic: ok
6 lut 14:50
Jerzy:
2)
f'(x) = 2xy + yz + 2xcos(x2 + y2)
6 lut 14:51