Ciagi, rozwiaz rownanie
Ela: Rozwiaz rownanie (1+x) + (3+x) + (5+x) +...+(25+x) =130
6 lut 13:46
Jerzy:
Skorzystaj ze wzoru na sumę n poczatkowych wyrazów ciągu arytmetycznego.
6 lut 13:48
Ela: Ale wtedy wychodza 2 niewiadome 130=n((1+x)(n−1)) I co dalej?
6 lut 13:57
Jerzy:
Nie.
a1 = 1 + x , r = 2
25 + x = 1 + x + (n − 1)*2 ... i oblicz n.
6 lut 13:59
Alky: Znasz ilość wyrazów. Zaczynasz od 1+x a kończysz na 25 + x różnica to 2 więc ile jest takich
wyrazów
6 lut 13:59
Ela: N wyszlo 13 I co dalej
6 lut 14:03
6 lut 14:08
yht:
oblicz sumę 1+3+...+25
dodaj do tego 13x
i przyrównaj to wszystko do 130
6 lut 14:09
Jerzy:
U Ciebie a13 = 25 + x
6 lut 14:12
Ela: Dziekuje
6 lut 14:24