.
kajaaa: Proszę o rozwiązanie bo nie chce mi wyjść
Punkty A (−4,2) B (2,5) C (5,−11) są wierzchołkami trójkąta. Prosta zawierająca wysokość tego
trójkąta poprowadzona z wierzchołka C przecina prosta AB w punkcie D. Oblicz długość odcinka
BD?
6 lut 13:14
Jerzy:
A co do tej pory zrobiłaś ?
6 lut 13:16
kajaaa: | | 1 | |
wyznaczyłam prostą AB y: |
| x+4 |
| | 2 | |
6 lut 13:22
Jerzy:

Teraz wyznacz niebieską prostą
6 lut 13:25
kajaaa: y=−2x+b
C(5,−11)
i podstawić tak?
6 lut 13:27
Jerzy:
Tak.
6 lut 13:27
kajaaa: wyszło mi y=−2x−1
dalej układ równan
{ y=−2x−1
6 lut 13:31
kajaaa:
6 lut 13:31
Jerzy:
Tak.
6 lut 13:32
===:
6 lut 13:33
kajaaa: | | 1 | |
wyszło mi x=− |
| i y=3,75 nie wiem czy dobry wynik |
| | 2 | |
6 lut 13:35
Jerzy:
Zły ... policz jescze raz.
6 lut 13:36
kajaaa: x=−2 i y=3
6 lut 13:40
kajaaa: dziękuję już wiem jak dalej
6 lut 13:40