grzyby
grzyby: W wyniku suszenia zawartosc wody w grzybach zmniejszyla sie z 90% do 10%. Ile razy zmniejszyla
sie masa grzybow?
Skoro zawartosc wody zmniejszyla sie z 90% do 10%, to przed suszeniem grzyby zawieraly 90%
wody, a po suszeniu zawieraly 10% wody.
x−masa grzybow przed suszeniem.
0,9x−masa wody
0,1x−masa sucha
y−masa grzybow po suszeniu
0,1y−masa wody
0,9y−masa sucha
0,1x=0,9y
Masa grzybow zmniejszyla sie 9 razy.
Dobrze?
6 lut 12:44
Jerzy:
Skoro masa zmalała o 80% , to obecna masa grzybów wynosi 20% masy pierwotnej,
czyli zmalała 5 − cio krotnie.
6 lut 13:01
Jerzy:
Nie ... masz rację, masa grzybów zmniejszyła się 9 − cio krotnie.
6 lut 13:05
grzyby: na pewno ?
6 lut 22:27
===:
na pewno .... NIE
6 lut 22:36
Jerzy:
Na pewno tak
6 lut 22:38
===:
... WĄSY STALINA ... BAKI PIŁSUDSKIEGO .. A NAM POZOSTAJE TYLKO ZAKŁAD
O DOBRĄ FLASZECZKĘ
6 lut 22:58
6 lut 23:02
===:
drogi
Małolacie ja znam się tylko na zawartości cukru w cukrze ... a to nie koniecznie
zawartość procentowa
6 lut 23:06
5-latek: No tak
Ale swoje musi miec
6 lut 23:28
===:
... jeśli nie miałaby to dzielnicowy uznałby to za czyn karalny ... i potraktowałby z całą
stanowczością

Ale
duch puszczy z prawidłową lub nawet nieco wyższą zawartością procentową
nie podlega konfiskacie a dzielnicowy chętnie degustuje
6 lut 23:36
grzyby: Dobrze jest to zadanie rozwiazane, bo w odpowiedzi jest, ze masa grzybow zmniejszyla sie 5
razy?
7 lut 00:27
===:
Narobiliśmy zamętu na Twoim wątku.
Masa grzybów zmniejszyła się 9 razy.
7 lut 00:40
===:
W tego typu zadaniach często autor zadania myli wilgotność z zawartością wody.
Gdyby w treści zadania był zapis, że grzyby suszono od wilgotności 90% do 10%
pojawiłaby się kwestia jakiej wilgotności ... względnej czy bezwzględnej.
Wilgotność najczęściej określa się jako wilgotność bezwzględną i nasza odpowiedź byłaby
zupełnie inna.
Tu w treści zadania jest wszystko jasne. Mowa jest o zawartości wody w grzybach.
| Gw1−Go | |
| =0,9 ⇒ Gw1=10Go |
| Gw1 | |
| Gw2−Go | | 10 | |
| =0,1 ⇒ Gw2= |
| Go |
| Gw2 | | 9 | |
i wszystko jasne
7 lut 00:59
Jerzy:
Wszytko to prawda, ale autor wyrażnie miał na mysli zmniejszenie zawarości wody
z poziomu 90% do 10% i schemat jest prosty:
Masa grzybów zmniejszyła się 9 − cio krotnie.
7 lut 08:13
grzyby:
wszystko można naciągnąć .. i potem wychodzą takie bzdety
7 lut 18:33
===:
rzeczywiście
Jerzy pojechał po bandzie
8 lut 10:28
Jerzy:
Witam
=== 
Czy mógłbyś mnie oświecić , co to jest wilgotność względna i bezwzgledna
grzybów ?
8 lut 10:38
===:
witalski

lapidarnie mówiąc
bezwzględna to woda do masy suchej
względna to woda do masy wilgotnej
8 lut 10:43
Jerzy:
masa wilgotna ?
8 lut 10:45
===:
masa próbki w bieżącej wilgotności
8 lut 10:50
Jerzy:
To pewnie zadanie z Akademii Rolniczej.
8 lut 10:57
===:
pewnie nie ... choć pojawiają się tu podobne zadania z sianem
8 lut 10:58
Jerzy:
Oczywiście,że żartowałem.
To typowe zadanie ( spotkałem też arbuzy i bannany) , na obliczenia analogiczne do
obliczania roztworów wodnych róznych substancji
8 lut 11:01
===:
roztwory wodne to nie całkiem to samo
8 lut 11:03
Jerzy:
Ale to typowe zadanie, na porównywanie masy suchej.
8 lut 11:04
===:
tak to można ująć
tyle, że nie wiem skąd ten Twój wzór 0,1M=0,9m
8 lut 11:07
Jerzy:
M ( masa pierwotna grzybów)
m (masa wtórna)
M = 0,9*M (masa wody ) + 0,1*M ( masa suszu )
m = 0,1m (masa wody) + 0,9*m ( masa suszu )
0,1M = 0,9m
8 lut 11:12
===:
i to jest nieuprawnione
8 lut 11:14
Jerzy:
Dla tego zadania, tak.
8 lut 11:14
5-latek: Witam

takie rzeczy to tylko w Erze

Mielismy taki przedmiot Ekspolatacja sprzetu rolniczego i tam liczylismy siano, zboze ,
rzepak .
8 lut 11:15
Jerzy:
Cześć

.. a co to jest ERA ?
8 lut 11:17
5-latek: Kiedys byla taka reklama sieci komorkowej Era .
8 lut 11:18
===:
a niby dlaczego ma zachodzić 0,1M=0,9m
8 lut 11:19
Jerzy:
A niby dlaczego ma nie zachodzić ?
8 lut 11:23
===:
jałowa dyskusja
8 lut 11:27
xXxAnaLmaskarator69: Hihi
8 lut 11:35