Równanie
MN: Jakie to jest równanie różniczkowe?
y'+yx=ex
6 lut 12:23
Jerzy:
Liniowe.
y = C*(−x) ... i uzmienniaj stała.
6 lut 12:25
MN: Czyli p(x)=x−1 czyli całka z tego ln|x|
y=elnx(całka ex elnx)
6 lut 12:35
Jerzy:
y = C(x)*(−x)
y' = C'(x)*(−x) − C(x)
6 lut 12:36
Jerzy:
Sorry ... moja pomyłka:
| | 1 | | 1 | |
y' = C'(x)* |
| − C(x)* |
| |
| | x | | x2 | |
| | 1 | |
Ostatecznie: C'(x)* |
| = ex |
| | x | |
i całkujesz obustronnie.
6 lut 12:43
Jerzy:
C(x) = ∫x*exdx = xex − ∫exdx = xex − ex = ex(x − 1) + C
6 lut 12:46
Jack: @Jerzy
ln|y| = ln|−x| + lnC
ln|y| = ln|−x * C|
y = −x * C
? : D
chyba ze tamtego minusa bysmy tak nie kladli...wtedy
ln|y| = − ln|x| + lnC
?
hmm
6 lut 12:49
Jerzy:
Pomyliłem się

12:43 .. .właściwe rozwiązanie.
6 lut 12:50
Jerzy:
| | 1 | |
Ostateczne rozwiązanie: y = [ex(x − 1) + C]* |
| |
| | x | |
6 lut 12:52
Jack: nie chodzilo mi o to, tylko skad wiadomo ze te drugie jest poprawne skoro wg mnie oba moga byc
6 lut 13:55