Trudna całka
Peter: Prosze o pomoc z tą całka, nie mam pojecia jak sie do niej zabrac.
Kombinuje z rozbiciem na 2 ułamki ale wtedy nie daje rady policzyc pierwszego ułamka.
6 lut 10:57
Jerzy:
√9− x2 = t ; 9 − x2 = t2 ; −2xdx = 2tdt ; x2 = 9 − t2
6 lut 10:59
Jerzy:
Oczywiście wcześniej rozbij na dwa ułamki i dopiero podstawiaj.
6 lut 11:00
Peter: | | x3 | |
∫ |
| po rozbiciu zostaje mi ta całka i druga która jest prosta, i nie wiem |
| | √9−x2 | |
teraz co z tym x
3 gdyz −2xdx = 2tdt mi tego nie zastepuje, nie moge dojsc jak to podstawic..
6 lut 11:09
6 lut 11:15
Jerzy:
Minus przed całką oczywiście.
6 lut 11:15
Jack:
| | x3 | | x2 * x | |
∫ |
| dx = ∫ |
| dx = ... |
| | √9−x2 | | √9−x2 | |
t
2 = 9−x
2 −−−> x
2 = 9 − t
2 (stad masz brakujacego iksa)
tdt = −xdx (stad masz juz jednego iksa)
−tdt = xdx
| | (t2 − 9)* t | |
... = ∫ |
| dt = ∫ (t2−9)dt |
| | t | |
6 lut 11:19
Peter: Aha rozumiem, czyli t sie redukuje i zostaje −9∫dt+∫t2dt
6 lut 11:31
Jack: tak...
aczkolwiek rzadko widze zeby ktos to tak rozpisywal
6 lut 12:22
Peter: Ok, dzięki wielkie panowie.
6 lut 16:01