matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pochodne
pomocy:
Dla jakiej wartości parametru meR funkcja f(x)=−2x
5
+mx
3
+28x+2 ma ekstremum w punkcie x=2 policzyć pochodną i podstawić wtedy za x=2 dobrze mysle?
6 lut 10:52
Jerzy:
Tak, f'(2) = 0
6 lut 10:54