Ciąg arytmetyczny, wykaż równość
Michał: Wykaż, że dla dowolnego ciągu arytmetycznego zachodzi równość:
S
n+3 − S
n = 3(S
n+2 − S
n+1)
| | 2a1 + (n−1)r | |
Rozpisuję to wzorem Sn = |
| * n: |
| | 2 | |
| | 2a1 + (n+3)r | | 2a1 + (n−1)r | |
L = |
| * (n+3) − |
| * n = |
| | 2 | | 2 | |
| 6a1 + (3n+6)r | | 2a1 + (n−1)r | | 4a1 + (4n−5)r | |
| * n − |
| * n = n( |
| ) |
| 2 | | 2 | | 2 | |
Nic z tego nie wynika, prawa strona jest inna. Czy ten sposób liczenia jest właściwy?
6 lut 09:42
'Leszek: Metode wybrales poprawna , sprawdz czy nie pomyliles sie w przeksztalceniach
wzorow , lub w tresci zadania moze byc blad , sprawdz to !
6 lut 09:59
Michał: Prawą stronę rozpisałem w ten sposób:
| | 2a + (n + 1)r | | 2a + nr | |
P = 3(Sn+2 − Sn+1) = 3( |
| * (n + 2) − |
| * (n + 1)) = |
| | 2 | | 2 | |
| | 4a + (2n + 2)r | | 2a + nr | | 2a + (3n + 2)r | |
= 3n( |
| − |
| * (n + 1)) = 3n( |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Obliczenia powinno być dobrze. Mam jednak wątpliwości czy właściwie mnożę nawiasy (n+2) i (n+1)
przez sumę ciągu.
6 lut 10:26
relaa:
Sn + 3 − Sn = a1 + ... + an + an + 1 + an + 2 + an + 3 −
(a1 + ... + an) = an + 1 + an + 2 + an + 3
3(Sn + 2 − Sn + 1) = 3[ a1 + ... + an + an + 1 + an + 2 −
(a1 + ... + an + an + 1)] = 3an + 2
an + 1 + an + 2 + an + 3 = 3an + 2
an + 1 + an + 3 = 2an + 2
6 lut 10:50
Okk: pomyliłeś się we wzorze
powinno być [(n+3)−1] dlatego ci nie wyszlo
11 gru 01:57