zbiór rozwiązań równania
april: dane jest równanie (x−1)2+x2−2(x+1)+3. wyznacz zbiór rozwiązań.
17 sty 16:24
paziówna: nie chcę być uszczypliwa, ale równanie kończy się zazwyczaj "=0"

x
2 − 2x + 1 + x
2 − 2x − 2 + 3 = 0
2x
2 − 4x + 2 = 0
x
2 − 2x + 1 = 0
(x − 1)
2 = 0
x − 1 = 0
x = 1
17 sty 16:33
april: yy przepraszam ale błąd popełniłam...
(x−1)2=x2−2(x+1)+3 powinno być...
17 sty 16:35
paziówna: x
2 − 2x + 1 − x
2 + 2x + 2 − 3 = 0
3 − 3 = 0
0 = 0
tautologia.
wszystko się poskracało.
więc wszystkie iksy spełniają to równanie.
x∊ℛ
17 sty 16:41
cygan: −5*(x+2)=0
12 wrz 21:13