obliczyć objętość bryły
asia: obliczyć objętość bryły ograniczonej płaszczyznami z+y=0, z=0 oraz walcem eliptycznym
x22+y25=3
undefined
5 lut 23:58
Adamm: są dwa takie obszary
6 lut 00:06
asia: tak, wiem wystarczy policzyć po jednym z nich, jednak ważne sa dla mnie ograniczenia w tym
miejscu jest w sumie największy znak zaytania
undefined
6 lut 00:12
Adamm: najpierw trzeba podstawić pod, x, y
x=√6rcos(a), y=3rsin(a)
π≤a≤2π
r≤1
liczysz jakobian
0≤z≤−y
ja bym tak liczył
6 lut 00:19
asia: wszystko jest ok, tylko skad wynika to ze ograniczenie dla a jest od π do 2π?
undefined
6 lut 00:27
Adamm: ponieważ ten obszar jest od π do 2π (połowa elipsy)
oczywiście to jest tylko jedna bryła, jeśli chcesz policzyć z obu musisz pomnożyć razy 2
6 lut 00:36
Adamm: to jest po prostu ten dolny obszar elipsy
6 lut 00:37
asia: to się zgadza, bo w przypadku brania pod uwagę innych przedziałów wynik się zeruje...dziękuję!

undefined
6 lut 00:37